Meddelandearkiv: 2017

De sista isarna i Östersjön smalt bort först i juni.

8.6.2017 14:32

Meteorologiska institutets Istjänst har avslutat verksamheten för vintersäsongen 2016/17. Statistiskt sett blev vintern mild, även om den sista israpporten utgavs så sent som den första juni.

Bild: Eija Vallinheimo

Bild: Eija Vallinheimo

"Även om istäcket inte blev särskilt stort på Östersjön denna vinter, bildades det svåra packisar i isfältet och breda stampvallar vid iskanten, vilka försvårade vintersjöfarten betydligt", säger Meteorologiska institutets isexpert Jouni Vainio.

Isvinterns kulmen nåddes den 12 februari, då isen täckte en yta av 88 000 km². Vid tidpunkten fanns det is på så gott som hela Bottenviken, i Kvarken och söderut utmed hela den finska kusten. Öster om Lovisa fanns det is också ute på öppna Finska viken. Under vinterns lopp upplevdes några kalla perioder under vilka istäcket växte till sig. Under de mildare perioderna däremellan, packades isarna däremot kraftigt samman av sydliga vindar. "På grund av detta kom den istäckta ytan inte att växa till sig, och mätt med isareal kategoriseras isvintern som mild", förklarar Vainio.

Den gångna vintern började tidigt och slutade sent.

En kall period i början av november fick igång den första isbildningen på Bottenviken. Trafikverket utfärdade de första trafikrestriktionerna för hamnarna i norra Bottenviken den 12.11.2016. I och med de första restriktionerna gav Istjänsten ut israpporter redan från och med 10.11.2016. Slutet av november var emellertid mild och den första isbrytaren behövdes inte för fartygsassistans förrän närmare mitten av december. I och med det inledde Meteorologiska institutets Istjänst också den dagliga rapporteringen den 8 december, vilket är ett par dagar senare än i snitt.

Vintern på Bottenviken visade sig bli utdragen, och första gången sedan vintern 2000 utgavs den sista iskartan in på juni månad – ca en vecka senare än i medeltal. Historiskt sett är detta dock inget exceptionellt; för hundra år sedan smalt vinterns 1917 sista isar bort så sent som 6 juli utanför Brahestad.

En ny sjövädertjänst har öppnats på Meteorologiska institutets webbplats.

Vintertid följer Istjänsten upp islägets utveckling dagligen. Då sommarsäsongen börjar, tar Meteorologiska institutets Oceanografiska tjänster vid med att följa vattenståndet och vågorna och påbörjar igen i oktober uppföljandet av ytvattnens nedkylning. "I en ny sjövädertjänst på institutets webbplats kan var och en nu se både observationer och prognoser ute till havs och längs med kusten. Observationerna består av data från Meteorologiska institutets kust- och sjöväderstationer, vågbojar, temperaturbojar och mareografer. Regnradarn, som är bekant från andra tjänster, finns också med i den nya kartapplikationen", säger gruppchef Antti Kangas.

Torsdagen den 8 juni firas FN:s Världshavens Dag (World Ocean's Day). I år är temat "Vårt hav, vår framtid".

Tilläggsinformation:

Isexpert Patrick Eriksson, tfn: 050 535 0712, patrick.eriksson@fmi.fi
Gruppchef Antti Kangas, tfn. 040 867 8838, antti.kangas@fmi.fi

Det nya Sjövädret-verktyget: http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/sjovadret