Meddelandearkiv: 2014

Solen tittade ovanligt lite fram i november

9.12.2014 7:36

Det mest utmärkande draget för vädret i november var den ringa mängden solsken i största delen av landet.

Bild: Antonin Halas

Bild: Antonin Halas

November bjöd på lite solsken. "I landets södra och mellersta delar var antalet solskenstimmar på många håll ovanligt litet, medan Lappland hade aningen mer solsken än vanligt", sammanfattar meteorologen Asko Hutila vid Meteorologiska institutet. Enligt långvarig väderstatistik har Södra Finland i praktiken samma antal solskenstimmar i november och januari, drygt 40 timmar, men i december är antalet solskenstimmar en tredjedel mindre.

Enligt Meteorologiska institutets statistik var medeltemperaturen för november högre än vanligt, förutom i Mellersta och Norra Lappland. De största avvikelserna observerades i landets södra och mellersta del, där temperaturen på många håll var drygt två grader mildare än vanligt. Det här är emellertid ingenting ovanligt – till exempel förra året var november klart mildare än samma månad året innan. I början av månaden uppmättes stora variationer i temperaturen från en dag till en annan, men i slutet av månaden var temperaturväxlingarna måttligare.

Lite nederbörd i landets södra del och i Lappland

Under månaden kom mest nederbörd i området från de österbottniska landskapen till Kajanaland, där nederbördsmängderna ställvis var ovanligt stora. Landets södra del och Lappland fick däremot sparsamt med nederbörd.

Hela hösten varmare än vanligt

Medeltemperaturen under höstmånaderna, det vill säga september–november, var aningen högre än vanligt i största delen av landet, och i sydväst ställvis ovanligt hög. I fråga om nederbörd var hösten ovanligt torr i landets södra del och i största delen av Lappland, medan området mellan dessa, från Österbotten till Kajanaland och Koillismaa, fick ovanligt mycket nederbörd.

Mer information:

Väderstatistik för november: http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuu