Meddelandearkiv: 2017

Kylig april präglades av snöfall och snöhagel

5.5.2017 10:37

April var kallare än vanligt i hela landet. Enligt Meteorologiska institutets statistik var april månad i stora delar av landet 1–2 grader kallare än långtidsmedelvärdet

Photo: Eija Vallinheimo

Photo: Eija Vallinheimo

Förra gången vi hade motsvarande väder i april i landets södra delar var 2013, i landets mellersta delar 2003 och i norr 1998.

April månad var inledningsvis varm, men kall mot slutet

I början av april uppmättes tämligen vårlika temperaturer och den högsta temperaturen var 14,4 grader i Hattula den 10 april. Ungefär samtidigt den 9 april uppmättes månadens lägsta temperatur -25,8 grader vid Kevojärvi i Utsjoki. I slutet av april var det däremot klart kyligare än vanligt och det förekom snöfall till och med vid sydkusten ända fram till valborgsmässoafton. På grund av den kalla luften förekom även ovanligt mycket 1–2 cm stora snöhagel i samband med regnskurar.

Exceptionellt regnigt i Kajanaland

April var regnigare än vanligt i stora delar av landet. I landets mellersta delar föll särskilt mycket regn och i Kajanaland var nederbördsmängderna mer än dubbelt så stora som långtidsmedelvärdet. Mest regnade det i Kotila i Puolango, där nederbördsmängden var 93,8 mm, och minst i Näkkälä i Enontekis där nederbördsmängden var 14,7 mm.

Sista dagen i månaden snöade det i nästan hela landet, vilket inte hör till vanligheterna. Förra gångerna vi hade snö på marken i en del av södra Finland under valborg var 2014 och 2007.

Mer information:

Väderstatistik för april: http://ilmatieteenlaitos.fi/huhtikuu

Ilmastokatsaus – en finskspråkig webbtidning: http://www.ilmastokatsaus.fi/