Meddelandearkiv: 2017

En mild marsmånad gav en känsla av vår

4.4.2017 16:14

Värmerekordet i mars slogs nästan åtföljt av stormbyar.

Bild: Eija Vallinheimo

Bild: Eija Vallinheimo

Enligt Meteorologiska institutets statistik var det 1–2 grader varmare än normalt i mars i landets norra del och 2–3 grader i landets södra och mellersta del. Detta var den  fjärde marsmånaden i rad som var varmare än långtidsmedelvärdet.

En decimal under ett nytt värmerekord

Månadens högsta temperatur 17,4 °C uppmättes den 27 mars i Jomala på Åland. Detta är bara en decimal under värmerekordet för mars i Finland som uppmättes på Helsingfors-Vanda flygplats 2007. Samtidigt som det i olika delar av landet uppmättes temperaturer som var höga för årstiden, orsakade stormbyar från väst och nordväst elavbrott särskilt i landets södra och mellersta del.  

Månadens lägsta temperatur, -29,4 °C, uppmättes i Muonio kyrkby den 7 mars.

Nederbördsmängden ganska normal

I en stor del av landet var nederbördsmängden 30–40 millimeter, vilket är en ganska normal mängd. På vissa platser längs västkusten, i landets mellersta delar och i Lapska armen var nederbördsmängderna dock en och en halv gånger större än medelvärdet. Störst var nederbördsmängden i Kilpisjärvi bycentrum, 100,7 mm och  minst i Villmanstrand, 10,9 mm.

Skidföret fortsätter i norr, i söder krympte snötäcket

I månadsskiftet fanns det mindre snö än normalt i landets södra och västra del – ställvis hade snötäcket helt försvunnit i dessa områden.  Snödjupet var mer än 50 cm norr om ett område som sträckte sig från Norra Karelen till Bottenviken. Mest snö fanns det i slutet av månaden i Kilpisjärvi, 138 cm, vilket är cirka 40 cm mer än normalt.