Meddelandearkiv: 2017

Januari var mild och nederbördsfattig

8.2.2017 9:52

I största delen av landet var januari torrare än normalt och det fanns mindre snö i slutet av månaden än vad långtidsmedelvärdet anger. Bara i det nordligaste Lappland var månaden nederbördsrikare än vanligt.

Bild: Tero Pajukallio

Bild: Tero Pajukallio

Enligt Meteorologiska institutets statistik var januari mildare än normalt i hela landet. Medeltemperaturen för januari var i landets södra delar för det mesta 0…-4, i de mellersta delarna samt i norra Österbotten och i Kajanaland -3...-8 och i Lappland  -7…-11 grader. De observerade värdena är ca 2–4 grader högre än normalt. Den största avvikelsen från den normala januaritemperaturen förekom i de österbottniska landskapen.

I början av månaden hade vi en kort kall period, men under största delen av månaden rådde det en mild luftström mellan syd och väst. Månadens lägsta temperatur, -41,7 °C, uppmättes i Muonio den 5 januari och den högsta temperaturen, +7,9 °C, i Jomala den 1 januari.

I fråga om nederbördsmängderna var månaden med undantag av landets nordligaste del nederbördsfattigare än normalt. I landets södra och mellersta del var januari i stor utsträckning sällsynt nederbördsfattig. Mest nederbörd kom det i Lapska armen. Den största månadsnederbörden, 102 mm, uppmättes i Kilpisjärvi i Enontekis och den minsta, 5 mm, i Kjulo.

I slutet av månaden fanns det förutom i Lappland mindre snö än normalt, på väst- och sydvästkusten var det ställvis snöfritt. Mest snö fanns det i norra Lappland, där snödjupet vanligen var 60–80 cm och i Lapska armen ställvis upp till 100 cm.

Ytterligare information:

Väderprognos från jourhavande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)
Väderstatistik från Klimattjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)

http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/klimat

http://www.ilmastokatsaus.fi/

Om vädret twittrar @meteorologit i Twitter