Meddelandearkiv: 2016

Rikligt regn och stormen Rauli i huvudrollen under augusti

2.9.2016 19:16

Augusti månad och hela sommaren var på många håll rätt nederbördsrik med relativt normala temperaturer.

Bild: Eija Vallinheimo

Bild: Eija Vallinheimo

Enligt Meteorologiska institutets statistik var augusti månad exceptionellt nederbördsrik i landskapen i Österbotten och i Lappland. Motsvarande nederbördsmängder förekommer under augusti i genomsnitt en gång på 30 år i de här områdena. I de nederbördsrikaste områdena var månadens nederbörd till största delen 100–150 mm, vilket är 1,5–2 gånger mer än normalt. Mest regnade det i Rimal, Korsholm, där det kom 206,3 mm nederbörd. Särskilt mycket regn föll i mitten av månaden: den 14 augusti kom det 74,7 mm nederbörd i Kauppila by i Östermark. I övriga delar av landet, det vill säga i det närmaste i landets södra och mellersta delar, varierade nederbördsmängden mellan 60 och 120 mm. Torrast var det i Päijänne-Tavastland.

Medeltemperaturen i augusti låg i stora delar av landet nära långtidsmedelvärdet. Varmast jämfört med normaltemperaturen var det i närheten av östgränsen och svalast i Västra Lappland. Månadens högsta temperatur, 26,1 grader, uppmättes i Villmanstrand den 22 augusti och den lägsta temperaturen, -2,6, i Naruska i Salla den 30 augusti.

Den för en sommarstorm sällsynt kraftiga stormen Rauli med sina långvariga stormbyar orsakade omfattande strömavbrott särskilt i landets mellersta delar den 27 augusti. Mer information (på finska) om stormen Rauli finns i tidskriften Ilmastokatsaus: http://www.ilmastokatsaus.fi/2016/08/29/rauli-nousi-myrskyjen-raskaaseen-sarjaan/

Rekordartat nederbördsrik sommar i Österbotten och Lappland

Sommarmånaderna juni–augusti var rekordartat nederbördsrika i Österbotten, Mellersta Österbotten och Lappland. I dessa områden steg nederbördsmängden allmänt till över 300 mm och var ställvis dubbelt så stor som normalt. Under sommaren regnade det mest vid Kenttärova station i Kittilä, 449 mm. I landets sydvästra delar var sommaren något torrare än normalt.

Sommarens medeltemperatur var något högre än normalt i stora delar av landet. Den största avvikelsen från långtidsmedelvärdet, cirka 1 grad, uppmättes i Östra Lappland.

Sommarens dagar med högsommarvärme fördelades ojämnt. I maj uppmättes riktigt höga temperaturer under sex dagar, i juni under 11 dagar, i juli under 16 dagar och i augusti under endast två dagar. I år bjöd sommarmånaderna alltså på 35 riktigt varma dagar, vilket är normalt.

Under den gångna sommaren nåddes 30-gradersgränsen inte på något håll i landet och sommarens högsta temperatur var 29,1 grader som uppmättes i Kevo i Utsjoki den 23 juni. Senast 30-gradersgränsen inte nåddes var 2008 och 2009.

Antalet blixtar under sommaren under genomsnittet

Under sommarmånaderna observerades minst cirka 113 000 markblixtar, vilket är något färre än genomsnittet på 135 000. I augusti var antalet blixtar cirka hälften av det normala, precis som i juni.

Ytterligare information:

Väderstatistik på Vädertjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos av tjänstgörande meteorolog 24 h/dygn tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)

http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/klimat

En mer omfattande rapport om stormen Rauli finns på www.ilmastokatsaus.fi