Meddelandearkiv: 2014

Havsisarna mycket förrädiska

3.3.2014 8:50

Meteorologiska institutet varnar för förrädiska havsisar. På grund av det milda vädret är det på många ställen särskilt i södra Finland farligt att gå ut på havsisen.

Bild: Tuija Vuorinen

Bild: Tuija Vuorinen

"Just nu är det omöjligt att säga var isen ger efter och var den håller, eftersom det är svårt att exakt förutspå istjockleken på grund av det milda vädret och variationerna i havsvattenståndet", påpekar isexperten Jouni Vainio. Dessutom äter havsvattnet isen underifrån när det rör på sig och höjdvariationerna gör att vatten tränger upp på isen.

Jouni Vainio förmanar klart och tydligt alla som tänker gå ut på isen: "Gå inte ut på havsisen om det inte är nödvändigt. Om du går ska du ha rätt utrustning. Minimiutrustning när man går ut på havsisen är isdubbar, som ska hängas runt halsen. Dessutom är det bra att ha med sig en ryggsäck som packats så att den flyter och som innehåller vattentätt packade kläder för byte. Det är bäst att lägga mobilen i en vattentät påse."

Isarna har dragit sig till Bottenvikens nordöstra hörn

Kölden i januari fick havsisen att växa snabbt. Det istäckta området var som störst den 7 februari, hundratusen kvadratkilometer. Efter det blev det varmare och särskilt har det milda vädret under de senaste dagarna i kombination med de hårda vindarna fått det istäckta området att snabbt krympa.  Nu finns det is på ett område av bara ca 50 000 km². De hårda vindarna har packat isen i Bottenvikens nordöstra hörn, där för närvarande nästan alla fartyg behöver assistans av isbrytare.

Mer information:

Jouni Vainio, isexpert, tfn 041 501 5359,  jouni.vainio@fmi.fi

Isläget: http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/islaget