Meddelandearkiv: 2016

Februari och hela vintern var mild och nederbördsrik

4.3.2016 12:38

Enligt Meteorologiska institutets statistik var den genomsnittliga nederbördsmängden i februari i hela Finland den näst största sedan nederbörden började mätas 1961. Ännu större var nederbörden i februari 1990.

Bild: Eija Vallinheimo

Bild: Eija Vallinheimo

I februari är nederbördsmängden i genomsnitt ungefär 30 mm, men i februari i år var den uppmätta nederbördsmängden på många ställen tvåfaldig, ställvis till och med trefaldig jämfört med den normala. I Anjala i Kouvola uppmättes en nederbördsmängd på hela 131,6 millimeter i februari, vilket är nytt finskt rekord för februari. Februarimånader som i stor utsträckning varit mycket nederbördsrika har vi senast haft bl. a. 1995, 1998 och 2002.

Till följd av den ostadiga och nederbördsrika storvädertypen uppmättes mindre solsken än genomsnittet i februari i stora delar av landet. Till exempel i Jyväskylä sken solen sammanlagt endast 15,9 timmar i stället för 73 timmar normalt.

Det nederbördsrika vädret gjorde snötäcket betydligt tjockare i Lappland. Särskilt i mellersta Lappland var snötäcket i slutet av februari nästan en meter, vilket är exceptionellt mycket för tidpunkten.

Exceptionellt milt väder precis som i fjol

Vädret var exceptionellt milt i februari i stora delar av landet. Medeltemperaturen i februari var i södra delen av landet mellan -0,5 och -2, i mellersta delen av landet mellan -2 och -3 och i norra delen av landet mellan  -4 och -7 grader. De observerade värdena är på många håll ungefär 5 grader, i öst och till och med 6–7 grader, högre än normalt. Månadens högsta temperatur på +5,3 grader uppmättes i Björneborg den 8 februari och även i Salo den 10 februari. Månadens lägsta temperatur på -33,9 grader uppmättes i Utsjoki den 28 februari.

Vintern mild och nederbördsrik trots att januari var kall

Även vintern (december–februari) var i genomsnitt mildare än normalt och på många ställen exceptionellt nederbördsrik, i landets mellersta delar var nederbördsmängden till och med rekordartad. Den

sammanräknade nederbördsmängden under december–februari var i dessa områden nästan dubbelt så stor som normalt.

Till skillnad från december och februari var vädret i januari ändå tillfälligtvis mycket kallt och torrt.

Ytterligare information:

Ytterligare information om väderstatistiken för februari finns nu också på adressen www.ilmastokatsaus.fi

Statistik för februari: http://ilmatieteenlaitos.fi/helmikuu
Statistik för hela vintern: http://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilastot

Väderstatistik på Vädertjänsten tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos av tjänstgörande meteorolog 24 h/dygn tfn 0600 1 0600 (4,01 e/min + lna)