Meddelandearkiv: 2019

En regnig novembermånad avslutade en regnig höst

11.12.2019 15:43

November och hela hösten har varit väldigt regniga framför allt i landets mellersta delar. Temperaturerna har varit nära det normala, förutom i Lappland där det var kallare än normalt.

Bild: Reijo Hyvönen

Bild: Reijo Hyvönen

Enligt Meteorologiska institutets statistik var november väldigt regnigt framför allt i landets mellersta och västra delar. Från Satakunta till Koillismaa sträckte sig ett område där det i allmänhet regnade 1,5–2 gånger mer än normalt i november. Ställvis mättes till och med ortspecifika nederbördsrekord för november. Månadens största nederbördsmängd, 134,4 millimeter, mättes i Niinisalo i Kankaanpää. Samtidigt var det fråga om den största nederbördsmängden i november som mätts i observationsstationens 80-åriga historia.

Mindre nederbördsmängder än normalt fanns främst i Norra Lappland och Södra Karelen. Månadens lägsta nederbördsmängd, 11,1 millimeter uppmättes vid Kirakkajärvi i Enare.

I Lappland var november huvudsakligen 1–2 grader kallare än normalt, medan det i landets södra delar var ungefär en grad mildare än normalt.

Månadens högsta temperatur, 10,9 grader, mättes i Helsingfors och Borgå den 14 november. Den lägsta temperaturen på -30,9 grader mättes i Enontekis och Utsjoki den 11 november.

Solen sken mindre än vanligt i november. Antalet solskenstimmar var ungefär 20 timmar i största delen av landet.

Vid slutet av månaden fanns det snö i nästan hela landet. I Lappland, Koillismaa och Kajanaland fanns det 30–50 centimeter snö, vilket är ungefär 20 centimeter mer än normalt.

Ställvis exceptionell nederbördsmängd i landets mellersta delar

Under hösten, det vill säga september–november, var det i Lappland ungefär en grad kallare än normalt, på andra ställen i landet var höstens medeltemperatur ganska normal. Senast hösten i Lappland varit så här kall var hösten år 2002. 

Hösten var i en stor del av landet regnigare än normalt. Framför allt i landets mellersta delar var nederbördsmängden ungefär 1,5 gånger mer än normalt.

Mer information:

Väderstatistik för november (på finska)

Statistik över höstvädret (på finska)

Väderstatistik på Vädertjänsten, tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos av tjänstgörande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)