Meddelandearkiv: 2019

Juni var ställvis sällsynt varm

18.7.2019 15:34

Juni var varmare än genomsnittet i nästan hela landet. Månadens medeltemperatur varierade mellan cirka tio grader i Norra Lappland och cirka 18 grader i landets södra och sydöstra delar.

Bild: Shutterstock

Bild: Shutterstock

I landets södra och östra delar var medeltemperaturen för juni cirka 3 grader, i landets västra delar cirka 2 grader och i landets norra delar cirka en grad högre än långtidsmedelvärdet. I Norra Lappland var medeltemperaturen för månaden dock nära långtidsmedelvärdena. I landets södra och östra delar var juni sällsynt varm, dvs. en lika varm junimånad förekommer i genomsnitt bara en gång på tio år eller mer sällan. Varmare än så här var juni senast 2013.

Antalet dagar med högsommarvärme, dvs. då den högsta temperaturen på dygnet överstiger 25 grader, uppgick till sammanlagt 11 i hela landet. Detta är tre dagar mer än långtidsmedelvärdena. Flest dagar med högsommarvärme hade Villmanstrand, Parikkala, Kouvola, Heinola och Lahtis, där antalet dagar med högsommarvärme uppgick till tio. Den högsta temperaturen under juni, 32,3 grader, uppmättes vid Karleby–Jakobstads flygplats i Kronoby och vid Pellonpää observationsstation i Oulunsalo i Uleåborg den 7 juni.

Den lägsta temperaturen i juni, -4,5 grader, uppmättes på Saana fjäll i Kilpisjärvi den 11 juni. Nattfrost förekom i Lappland ännu i slutet av månaden. Temperaturen sjönk ställvis under nollstrecket ännu under nätterna till den 24 juni och den 27–30 juni. Särskilt kall var natten till den 30 juni då temperaturen var -2,1 grader både på Saana fjäll i Kilpisjärvi och vid observationsstationen vid Saariselkä turistcentrum i Enare. Så kalla nätter är sällsynta i slutet av juni.

Nederbördsmängderna varierade kraftigt, solen sken mer än normalt

Den lokala variationen i nederbördsmängderna under månaden var stor. Månadens nederbördsmängder varierade mellan cirka tio och 100 millimeter. Minst var nederbörden i landets södra och sydöstra delar och nära västkusten där nederbördsmängderna som minst var bara en fjärdedel av det normala. I de torraste områdena var nederbördsmängden under månaden till och med exceptionellt liten, dvs. lika torrt är det i genomsnitt en gång på 30 år eller mer sällan. I juni regnade det mest i Norra Lappland och i Pudasjärviområdet där nederbördsmängderna var dubbelt så stora som normalt. Den största nederbördsmängden i juni uppmättes i Sarakylä i Pudasjärvi där det regnade 105,6 mm. Den minsta nederbördsmängden under månaden uppmättes i Hirvihaara i Mäntsälä där det regnade bara 7,9 mm. Den största dygnsnederbörden, 65,7 mm, uppmättes vid Kelloselkä observationsstation i Salla den 9 juni.

Antalet blixtar i juni var något över 50 000, vilket är klart mer än genomsnittet för juni (cirka 34 000). Mest blixtrade det den 7– 9 juni och den 21 juni. Det blixtrade i nästan hela landet med undantag av Egentliga Finland och Kymmenedalen.

I juni sken solen mer än normalt i största delen av landet. Antalet solskenstimmar uppgick till cirka 300–380, i Lappland dock cirka 250. I Lappland var antalet solskenstimmar nära långtidsmedelvärdena, men i största delen av landet överskreds medelvärdena med cirka 30–80 timmar.

Ytterligare information:

Väderstatistik för juni

Statistik över sommarvädret

Väderstatistik på Vädertjänsten, tfn 0600 1 0601 (4,01 e/min + lna)
Väderprognos av tjänstgörande meteorolog 24 h/dygn, tfn 0600 1 0600 (3,85 e/min + lna)

Vädret är sällan exceptionellt. Meteorologerna använder ordet "exceptionellt" endast då ett väderfenomen förekommer statistiskt i genomsnitt tre gånger per århundrade eller mer sällan. Ordet "sällsynt" används då ett väderfenomen förekommer mer sällan än i genomsnitt en gång på tio år.