Crowdsourcing-försök i Väderapplikationen

Meteorologiska institutets Väderapplikation har en funktion för användarens egna väderobservationer under sektionen 'Egna observationer'. Användningen kräver inte registrering. Från och med sommaren 2019 kan Beta-versionens (v. 2.3.0 beta 1) användare ladda upp bilder genom tjänsten. Applikationen finns tillgänglig för mobilutrustning med operativsystemen Android och iOS.

Funktionen upphör i maj 2022

Funktionen Egna observationer var en del av väderapplikationen fram till förnyelsen 2022.

Funktionen Egna observationer tas ur bruk. Även om du fortfarande använder den gamla applikationen fungerar delen i fråga inte längre och du kan till exempel inte bläddra bland egna observationer. Funktionen meddelar alltså att den är ur bruk efter att den förnyade applikationen har publicerats.

Orsaken till nedläggningen är att tjänsten inte har använts mycket.

Observationerna som hittills skickats till Meteorologiska institutet avlägsnas tills vidare inte, utan de arkiveras för eventuellt senare forskningsändamål.

Kan observationerna fortfarande granskas eller raderas?

När Egna observationer -delen stängs kan uppgifterna inte längre visas. Fram till dess kan du använda tjänsten som vanligt. Du kan också radera dina egna observationer genom att gå till uppgifterna om din egen observation och klicka på Radera i övre högra hörnet.

Kan jag spara de observationer jag skickat eller få dem raderade även om jag inte längre har tillgång till funktionen Egna observationer?

Det är möjligt om du känner till taggen för egna observationer. Taggen hittar du i den gamla applikationen, i nedre kanten på sidan Information om applikationen. Med hjälp av taggen kan man söka och radera observationer. Om du vill söka eller radera dina uppgifter, kontakta chefen för det avslutade projektet Ismo Karjalainen per e-post ismo.karjalainen@fmi.fi.

Vilken licens använde funktionen och var finns dataskyddsbeskrivningen?

CC0 1.0-licens användes: Läs mer om CCO 1.0-licensen Se även dataskyddsbeskrivningen (på finska) för funktionen Egna observationer.